Ryba, pilaw z soczewicy i marchew purée

Ryba, pilaw z soczewicy i marchew purée
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
4 godziny

Przygotowanie:



Składniki:
6 x 170 g filetów z nototenii lub halibuta
225 g żółtej soczewicy
2 łyżki oleju roślinnego
40 g posiekanych porów (tylko biała część)
sól i pieprz (do smaku)
30 g posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego tymianku
2 łyżki rozmarynu
600 ml wywaru drobiowego
3 marchewki
120 ml oliwy
450 g pomidorków cherry
120 ml oliwy + nieco do polania
2 łyżki wina ryżowego lub octu z szampana

Przygotowanie pilawu i marchwi purée:
Zacznij od przygotowania soczewicy. Płucz pod zimną, bieżącą wodą na durszlaku, aż woda będzie czysta. W średnim rondlu rozgrzej olej aż zacznie dymić. Wrzuć pory, smaż przez 1 minutę. Dorzuć soczewicę, wymieszaj, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Dodaj zioła i wywar warzywny. Doprowadź do wrzenia, wymieszaj, przykry folią lub pokrywką. Trzymaj w piekarniku w 175°C przez 45 minut, aż ziarna będą al dente. Wyjmij, odkryj i odstaw. Przypraw do smaku. Gdy soczewica się dusi, obierz i pokrój marchew w duże kawałki. W małym garnku ugotuj ją w wodzie do miękkości, odcedź. Wsyp marchew do garnka, dodaj szczyptę soli i pieprzu, wlej oliwę. Zmiksuj ręcznym blenderem na gładką masę. Dopraw do smaku.

Przygotowanie winegretu pomidorowego:
Rozsyp pomidory na blasze, polej niewielką ilością oliwy, posyp solą i pieprzem. Piecz przez 30 minut w 190°C. Gdy wystygną, wrzuć do miksera z octem i 120 ml oliwy, zmiksuj na gładką masę.

Przygotowanie ryby:
Osusz filety, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Gdy zacznie dymić, połóż filety stronę ze skórą na patelni. Dociśnij drugą patelnią. Po 3-4 minutach ostrożnie obróć porcje i smaż przez 1 minutę. Wyjmij na papierowe ręczniki kuchenne.

Podanie:
Wysyp soczewicę na środek talerza. Nałóż na wierzch pomidorowy winegret, połóż na tym kawałek ryby i z boku dołóż 2 łyżeczki purée z marchwi.

© 2012 J. Geoffrey Johnson


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE