Ryba pieczona w soli

Ryba pieczona w soli
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Przygotowanie:

Składniki:
cała, wypatroszona ryba
8 szklanek soli
2 gałązki koperku
2-3 listki laurowe
kilka plasterków cytryny
2-3 białka jajek

Do podania:
majonez
posiekany koperek
posiekane kapary

Przygotowanie:
Do wnętrza ryby włożyć koperek, listki laurowe i cytrynę. Na blaszkę wysypać 3 szklanki soli. Z białek i 4 szklanek soli zrobić masę solną. Można dodać wody, żeby była bardziej plastyczna. Rybę obłożyć z wierzchu masą, przełożyć na wysypaną solą blaszkę masą do dołu. Obłożyć masą solną z drugiej strony. Ryba musi być zamknięta w soli, wystawać ma jedynie głowa i ogon. Całą obłożoną masą część obsypać jeszcze szklanką soli. Piec na dużym ogniu na ruszcie lub w rozgrzanym do 220 °C piekarniku przez 20 minut. Podawać z majonezem wymieszanym z koperkiem i kaparami.

© Annabel Langbein

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE