Ryba na parze po kantońsku

Ryba na parze po kantońsku
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Ideał
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska
Ilość osób:
4

Przepis



Ryba:
450 g jędrnych białych rybnych filetów – z dorsza, soli albo turbota
1 łyżeczka grubej soli morskiej
kawałek imbiru (ok. 4 cm), obrany i drobno posiekany
2 dymki, drobno posiekane
1 łyżka jasnego sosu sojowego
2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka oleju arachidowego albo roślinnego
2 łyżeczki oleju sezamowego
natka kolendry

Smażony ryż:
2 duże jajka od kur z wolnego chowu, lekko rozkłócone
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżki oleju arachidowego
400 g długoziarnistego ryżu, ugotowanego i ostudzonego (najlepiej z poprzedniego dnia)
2 łyżki drobno posiekanej dymki

Przygotowanie:
Osusz rybę papierowym ręcznikiem i natrzyj solą. Odłóż na 30 minut – to usunie z mięsa nadmiar wody.
Ustaw na woku albo garnku koszyk do gotowania na parze i wlej do niego wodę na głębokość około 5 cm. Zagotuj wodę, a rybę ułóż w żaroodpornej misce i posyp posiekanym imbirem. Wstaw naczynie z rybą do koszyka. Przykryj szczelnie i gotuj rybę na parze, aż mięso zmięknie. Cieńsze filety będą potrzebowały około 5 minut, a grubsze 7 - 10 minut. Przechowaj rybę pod przykryciem do chwili podania. Rozmieszaj w miseczce jajka, olej sezamowy oraz ½ łyżeczki soli i odstaw na bok. Rozgrzej wok na dużym ogniu. Wlej olej arachidowy, a gdy zacznie lekko dymić, włóż do niego ugotowany ryż. Smaż ok. 3 minut do chwili, aż się na wskroś przesmaży. Wylej na ryż doprawione jajka i smaż mieszając przez 2-3 minuty lub do chwili, gdy jajka się zetną i wszystko będzie suche. Dopraw ryż z jajkiem ½ łyżeczki soli oraz ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu i smaż mieszając jeszcze 2 minuty, a później posyp dymką. Przemieszaj i przełóż na półmisek. Podaj ryż z rybą ugotowaną na parze, posypaną dymką. Zagrzej w rondelku olej arachidowy i sezamowy, a gdy zaczną dymić, polej nimi rybę i przybierz kolendrą.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE