Ryba na parze

Ryba na parze
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Kulinarne safari (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska

Składniki:

  • 50 ml oleju
  • 50 g drobno pokrojonego czosnku
  • 100 g czarnej fasoli
  • 700 g ryby
  • sól morska
  • 1 pokrojona w plasterki cytryna
  • 1 papryczka chili
  • pokrojona w paski
  • 3 zielone szalotki
  • drobno pokrojone
  • garść listków kolendry
  • 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego
  • 1 łyżka oleju arachidowego

Kalkulator wag i miar

Przepis

Świeżą rybę, na przykład lucjana, nacinamy kilkakrotnie po bokach aż do ości i raz wzdłuż, z obydwu stron. Doprawiamy solą morską. Rybę smarujemy pastą z czarnej fasoli. Można ją kupić gotową w sklepach lub przyrządzić samemu. Wystarczy podsmażyć trzy posiekane główki czosnku w oleju warzywnym i dodać filiżankę fasoli. Na wierzch dajemy plasterki cytryny i wstawiamy rybę do parownika. Gotujemy przeszło 10 minut. Polewamy sosem sojowo-grzybowym, dodajemy pokrojone papryczki chili i szalotki. Na koniec wyciskamy sok ze świeżej cytryny i polewamy gorącym olejem arachidowym. Ozdabiamy listkami kolendry.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE