Ryba gotowana na parze z gorczycową masalą

Ryba gotowana na parze z gorczycową masalą
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Rick Stein na Dalekim Wschodzie (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
kuchnia bangladeska

Składniki:

  • 4 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
  • 6 łyżek oleju z gorczycy
  • 75 g cebuli
  • obranej
  • przepołowionej i pokrojonej w cienkie pióra
  • 40 g czosnku
  • obranego i pokrojonego w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
  • 2 łyżeczki sproszkowanych chilli z Kaszmiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 x 175 g morszczuka albo dorsza
  • 50 g czerwonej cebuli
  • obranej i pokrojonej w cienkie pióra
  • 1 strąk zielonego pieprzu kajeńskiego
  • pokrojony w cienkie plasterki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wrzuć nasiona gorczycy do młynka do przypraw i zetrzyj na proszek. Na patelni rozgrzej olej z gorczycy, dodaj cebulę, czosnek, sproszkowaną kurkumę, sproszkowane chilli, starte nasiona gorczycy i sól. Smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty, aż cebula oraz czosnek zmiękną i zbrązowieją.
Przełóż do malaksera i zmiksuj na gładką masę. Połową posmaruj wszystkie porcje ryby po jednej stronie. Z folii aluminiowej wytnij 4 prostokąty o boku 30 cm. Na środku każdego połóż kawałek ryby, posmarowaną stroną do dołu. Posmaruj widoczną stronę resztą pasty. Posyp rybę czerwoną cebulą i pieprzem kajeńskim. Zawiń w folię. Umieść w naczyniu do gotowania na parze. Gotuj przez 20 minut, aż ryba będzie miękka. Rozwiń pakiety i wyłóż rybę na ogrzane talerze. Polej sosem, który pozostał na folii i podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA