Rozmaitości rzymskie smażone w cieście

Rozmaitości rzymskie smażone w cieście
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Antonio Carluccio

Seria kulinarna:
Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Lacjum (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przepis


Ciasto
woda
mąka
drożdże
szczypta soli

Dodatki
suszone pomidory
kwiaty cukini
listki szałwi
filety anchois

Przygotowanie
Z mąki i wody wyrabiamy dość płynne ciasto. Dodajemy drożdże. Ubijamy ciasto energicznie trzepaczką. Powinno mieć gładką, lejącą się konsystencję. Trzeba je starannie wymieszać, aby nie pozostały żadne grudki. Dodajemy niewielką szczyptę soli i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Po około dwudziestu minutach powinno uzyskać idealną konsystencję.

W cieście możemy smażyć: kwiaty cukini, suszone pomidory, listki świeżej szałwii i filety anchois.
Suszone pomidory, aby nie były za słone, należy wcześniej namoczyć w wodzie z octem winnym, na około pół godziny. Każdy składnik maczamy w cieście i smażymy na gorącej oliwie.

© Antonio Carluccio

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE