Rożki z wołowiną z zielonym pieprzem

Rożki z wołowiną z zielonym pieprzem
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Moja Sri Lanka (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia lankijska

Przepis

Składniki:
250 g wołowiny (polędwicy lub rostbefu), pokrojonej w plastry
3 drobno pokrojone chili
sok z limonki
50 g grubo zmielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki soli
liście betelu
1 łyżeczka zielonego pieprzu
100 ml oleju
3 ząbki czosnku
1 gałązka liści curry
½ cebuli, cienko pokrojonej

do dekoracji:
2 pomidory, pozbawione pestek, pokrojone na ćwiartki
1 papryczka chili, pozbawiona pestek, pokrojona
1 ogórek, obrany, pozbawiony pestek, pokrojony w słupki
½ cebuli, pokrojonej
½ pęczka kolendry
2 zielone szalotki, pokrojone

Przygotowanie:
W naczyniu umieszczamy wołowinę, chili i sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania na 5 minut. Przygotowujemy liście betelu. Formujemy rożki i zabezpieczamy wykałaczką. Do wołowiny dodajemy zielony pieprz i mieszamy. W woku na dużym ogniu rozgrzewamy olej. Dodajemy czosnek, liście curry i cebulę. Kiedy czosnek się zrumieni, dodajemy wołowinę i smażymy, nieustannie mieszając i nie zmniejszając ognia. Kiedy wołowina się zrumieni, zdejmujemy wok z ognia. Nakładamy wołowinę do rożków z liści. Dodajemy pomidory, chili, pieprz, ogórek, cebulę, kolendrę i szalotki.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Kuchnia lankijska

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE