Rożki z kremem karmelowym z solą

Rożki z kremem karmelowym z solą
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Królestwo bajecznych wypieków (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis

Składniki:
ciasto:
200 g mąki z proszkiem*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g niesolonego masła
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
150 g drobnego cukru
60 ml mleka
5 łyżek masła fistaszkowego z kawałkami orzeszków
rożki waflowe do lodów
masło fistaszkowe

krem:
250 g drobnego cukru
160 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki ekstraktu wanilii
1 łyżeczka soli (lub do smaku)
320 g niesolonego masła
400 g cukru pudru

do dekoracji:
fistaszki w karmelu

nylonowy rękaw cukierniczy
średnia lub duża tylka w kształcie gwiazdki

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C/160°C z termoobiegiem. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę, miękkie masło, wbić jajka, wlać ekstrakt wanilii, wsypać cukier. Utrzeć mikserem na gładką masę. W trakcie miksowania cienkim strumykiem wlać mleko. Dodać masło fistaszkowe i wymieszać łyżką. Nałożyć ciasto do rożków waflowych, postawić je na blasze i wstawić do piekarnika na 18 20 minut. Wyjąć i zostawić na blasze do ostygnięcia. Zrobić karmel: wsypać do rondla cukier i wlać pół szklanki wody. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu, dopóki cukier się nie rozpuści. Zwiększyć ogień i gotować, aż płyn zgęstnieje i stanie się brązowy (nie mieszać). Zdjąć z ognia, wsypać sól, wlać ekstrakt wanilii i śmietanę, wymieszać na gładki sos. Odstawić, by ostygł do temperatury pokojowej. Zrobić krem: wrzucić do miski miękkie, pokrojone w kostkę masło, przesiać do niego cukier puder, miksować 4-5 minut na puszystą masę, dodać karmel i wymieszać łyżką lub miksować jeszcze chwilę dłużej. Wydrążyć wierzch ciastek, nałożyć po łyżeczce masła fistaszkowego i z powrotem przykryć ciastem. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki, udekorować ciastka kremem, posypać po wierzchu posiekanymi fistaszkami w karmelu.

* Przesiać 225 g mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.

© Fiona Cairns

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE