Rożki czekoladowe z owocami i bitą śmietaną

Rożki czekoladowe z owocami i bitą śmietaną
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Męski weekend (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Przepis


Składniki rożków
250 g cukru
125 g glukozy
90 g gorzkiej czekolady

Składniki deseru
250 g śmietany kremówki
100 g cukru pudru
ziarna z 1 laski wanilii
2 opakowania jagód
2 opakowania malin

Przygotowanie
W rondlu podgrzać cukier i glukozę do 180°C. Szybko dodać czekoladę i wymieszać. Wylać masę na silikonową podkładkę. Rozsmarować na cienką warstwę. Gdy zastygnie, podzielić na porcje. Włożyć na 1 minutę do piekarnika rozgrzanego do 175°C, aż znów zmięknie. Ostrożnie rozwałkować między dwoma arkuszami pergaminu. Gdy masa jest jeszcze ciepła, uformować rożek na szyjce butelki. Poczekać 30 sekund, aż stwardnieje. Ubić bitą śmietanę, dodać ziarna wanilii i część owoców. Delikatnie wymieszać. Napełnić masą rożki, przybrać resztą owoców, podawać.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE