Roti z kurczakiem po karaibsku

Roti z kurczakiem po karaibsku
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia karaibska
Ilość osób:
2
Czas przygotowania:
50 minut

Przepis

Do kurczaka:
1 duża pierś kurczaka, pokrojona w kostkę
1 łyżeczka średniej curry
1 papryka chili (najlepiej scotch bonnet), przekłuta
1 średnia cebula, posiekana
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 listek laurowy
100 ml oleju + do smażenia

Na roti:
200 g mąki pszennej
100 g mąki z ciecierzycy
1 łyżeczka kurkumy

Na dressing:
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki śmietanki kokosowej
1 limonka, sok + drobno starta skórka

Na sałatkę:
1 drobno starta marchew
3-4 liście sałaty
1 mała garść świeżej kolendry

Przygotowanie:
Kurczak: umieść mięso z misce z pozostałymi składnikami. Wymieszaj, zakryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut, najlepiej na noc. Kurczaka w marynacie smaż na oleju około 2 minut lub do czasu, gdy się zrumieni. Dodaj nieco wody, nakryj i gotuj 5 minut, aż kurczak dojdzie.
Roti: połącz oba rodzaje mąki z kurkumą i łyżeczką soli. Dodaj tyle letniej wody, by powstało gęste ciasto. Oddzielaj po kawałku ciasta i wałkuj, by powstał kształt naleśnika. Smaż na rozgrzanym oleju, aż placki się zrumienią z obu stron. Kładź je na papierze kuchennym i nakryj talerzem, by nie stygły, kiedy smażą się kolejne. Dressing: połącz śmietankę kokosową, kwaśną śmietanę, skórkę oraz sok z limonki.
Na placku roti ułóż kurczaka, dodaj sałatkę, dressing i zwiń. Podaj natychmiast.



 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE