Rolada klubowa

Rolada klubowa
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Przepis



Ciasto
2 szklanki ciepłej wody (o temperaturze lekko powyżej temperatury ciała)
1 łyżka rozpuszczalnych drożdży
1 łyżka miodu albo cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
3-4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki soli
1/3 szklanki oliwy

Nadzienie
8 plasterków boczku, upieczonych na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, aż będą chrupiące
3 szklanki kawałków kurczaka pieczonego w musztardowej glazurze
2 szklanki tartego cheddara
1/3 szklanki posiekanych suszonych pomidorów bez zalewy


Przygotowanie
Zmieszaj wodę z drożdżami, miodem albo cukrem oraz mąką kukurydzianą i odstaw na 5 minut. Dodaj 3 szklanki mąki, sól oraz oliwę i wymieszaj mikserem na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Jeśli ciasto jest za rzadkie albo zbyt lepkie, dodaj tyle mąki ile trzeba, przełóż je na blat i zagnieć, aż będzie elastyczne. Włóż ciasto do skropionej oliwą miski i odstaw na godzinę z dala od przeciągów. Kiedy ciasto dwukrotnie zwiększy objętość natłuść i wyłóż papierem do pieczenia prostokątną foremkę o wysokich brzegach o dł. 20 cm i rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blacie do wymiarów 20cm x 40 cm. Ułóż na cieście plasterki boczku, kawałki kurczaka i suszonych pomidorów, posyp warstwą tartego cheddara i zawiń roladę wzdłuż dłuższego boku. Włóż ją do przygotowanej foremki i odstaw na 30 minut z dala od przeciągu. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Piecz roladę klubową przez 20 minut, a następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 175 stopni C i piecz jeszcze przez 25 min. Odstaw roladę do wystygnięcia. Podawaj roladę pokrojoną w plastry.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE