Rolada cytrynowa z gałką muszkatołową

Rolada cytrynowa z gałką muszkatołową
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.17)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis

Ciasto
6 jaj
¾ szklanki cukru
2 łyżki stopionego masła
1 łyżka płynnej melasy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
2/3 szklanki mąki uniwersalnej
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki winianu potasu
2 łyżki cukru
cukier-puder do oprószenia blatu

Nadzienie
1 szklanka śmietany kremówki
1 szklanka przesianego cukru-pudru
2 szklanki serka mascarpone o temp. pokojowej
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

cukier-puder do posypania

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Oddzielić żółtka od białek. Prostokątną formę o wym. 25 cm x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić i posypać mąką, strzepując nadmiar. Za pomocą miksera utrzeć żółtka z ¾ szklanki cukru na jasną, dość sztywną masę. Dodać stopione masło, melasę, ekstrakt waniliowy i skórkę cytrynową i zamieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia, startą gałkę muszkatołową, cynamon i sól, a następnie dodać sypkie składniki do żółtek i wymieszać. Ubić białka z winianem potasu, dosypać 2 łyżki cukru i ubijać dalej na sztywną pianę. Dodać do ciasta 1/3 białek, delikatnie zamieszać i dodać pozostałe 2/3 białek. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy, dokładnie rozsmarować wyrównując powierzchnię i piec 15 -18 min, aż biszkopt stanie się sprężysty. Wyjąć ciasto z piekarnika, okroić brzegi. Posypać biszkopt cukrem-pudrem i przykryć arkuszem papieru do pieczenia. Odwrócić formę, żeby ciasto znalazło się na blacie. Zdjąć papier, na którym się piekło i posypać drugą powierzchnię ciasta cukrem-pudrem. Zwijać dłuższy bok ciasta wraz z papierem, żeby przyjęło formę rolady i ostudzić.

Nadzienie
Ubić śmietanę kremówkę z cukrem-pudrem. Zmieszać mascarpone z sokiem i skórką z cytryny, następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie zamieszać. Odwinąć biszkopt i posmarować nadzieniem, zostawiając na końcu ok. 5 cm pustej powierzchni. Delikatnie zwijać roladę aż do nie posmarowanego kremem końca – ostrożnie, żeby nie wycisnąć nadzienia. Gotową roladę oprószyć cukrem-pudrem.

© Anna Olson


Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

dymbol 6 lat temu

Podoba mi się

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE