Risotto z suszonymi grzybami

Risotto z suszonymi grzybami
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Ainsley Harriot

Seria kulinarna:
Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.1)
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przepis

Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, zostawić na 20 minut. W garnku z grubym dnem roztopić masło z dodatkiem oliwy, dodać posiekane cebule i pokrojony czosnek. Wrzucić ryż (po garści na osobę). Zwiększyć ogień i dolać wina, poczekać, aż ryż wchłonie wino. Wlać 2 łyżki wazowe bulionu z warzyw, włożyć grzyby, zamieszać. Posypać garścią siekanej natki pietruszki. Risotto powinno się gotować około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać zimne masło (około 80 g, pokrojone w kostki) i trochę parmezanu, mieszać jedną ręką łopatka lub łyżką, drugą potrząsać garnkiem kolistymi ruchami. Risotto powinno mieć lekko kleistą konsystencję. Podawać na ogrzanych (np. w piekarniku) talerzach.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE