Risotto z owocami morza

Risotto z owocami morza
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina, 25 minut

Przepis


Składniki:
1 ugotowany w całości krab, mięso białe oddzielone od ciemnego, skorupę należy zachować

Na wywar:
1 cebula, grubo posiekana
50 ml pernoda
3 łyżki koncentratu pomidorowego

Na risotto:
nieco oliwy
250 g ryżu arborio
1 por, drobno pokrojony
1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
spora łyżka masła
1 szklanka białego wina
60 g omułków, umytych i oczyszczonych
60 g ekologicznego łososia, bez skóry, pokrojonego w kostkę 2 cm
60 g małży, umytych i oczyszczonych
2 filety z barweny, ze skórą
sok z 1 cytryny
1 łyżka posiekanej natki
1 garść kopru

Przygotowanie:
Wywar: w garnku na oliwie minutę podsmażaj pancerz kraba i cebulę. Wlej pernoda i ostrożnie podpal. Cofnij się od kuchenki. Wmieszaj koncentrat pomidorowy, dolej 2 litry wody. Gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut. Przecedź, dociskając pancerze, żeby wydobyć jak najwięcej smaku. Wywar postaw na bardzo małym ogniu, by pozostał ciepły.
Risotto: rozgrzej oliwę w garnku lub na patelni z grubym dnem, dodaj ryż i mieszaj 2 minuty. Dorzuć por, czosnek i masło. Smaż kilka minut, aż por zmięknie. Dolej wino i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj, aż ryż wchłonie płyn. Dolej do ryżu 1 łyżkę wazową wywaru krabowego. Poczekaj, aż płyn zostanie wchłonięty i dodaj kolejną łyżką wywaru. Powtórz jeszcze raz albo dwa. Cały czas mieszaj.
Kiedy ryż będzie prawie gotowy, dodaj małże, omułki i łososia, nakryj i gotuj 2 minuty, aż muszle się otworzą. Wyrzuć te, które się nie otworzyły. Filety z barweny posmaruj oliwą i smaż na patelni grillowej 20 sekund, skórką do góry. Przełóż rybę na drugą stronę i smaż kolejne 20 sekund.
Kiedy owoce morza będą gotowe, zdejmij naczynie z ognia. Do risotto wmieszaj kilka łyżek brązowego i białego mięsa z kraba, nieco oliwy i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nałóż risotto do 4 misek. Na wierzchu ułóż filety z barweny, udekoruj natką i koprem. Skrop oliwą.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE