Risotto z łodygą brokułów

Risotto z łodygą brokułów
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin: Nowe dania na szybko
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 3-4 łodygi brokułów
  • obrać zewnętrzną
  • óknistą skórkę
  • pokroić w kostkę o boku 1 cm (około 2 szklanek)
  • 3-4 pieczarki
  • ¼ szklanki posiekanej cebuli
  • ¼ szklanki posiekanej szalotki
  • 1 szklanka włoskiego
  • krótkoziarnistego ryżu (do risotta)
  • ¾ łyżeczki soli
  • 2 ¼ szklanki bulionu domowej roboty z kury lub indyka
  • 2 łyżki masła
  • ¼ szklanki tartego parmezanu i trochę do posypania

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Wodę doprowadzić w dużym rondlu do wrzenia. Wrzucić pokrojone w kostkę łodygi brokułów. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 2 minuty, aż zmiękną, ale pozostaną jędrne. Odlać i odstawić na bok. Pieczarki umyć i pokroić na plastry grubości 1 cm. Ułożyć w stos i pokroić na 0,5 cm słupki. Powinno się uzyskać około 1 szklanki.
Oliwę rozgrzać w rondlu na dużym ogniu. Wrzucić cebulę i szalotkę. Podsmażać 30 sekund. Wrzucić pieczarki i ryż. Dobrze wymieszać, dosypać sól i wlać 1 ¼ szklanki bulionu. Doprowadzić do wrzenia. Starannie zamieszać. Przykryć. Zmniejszyć płomień. Gotować około 8 minut. Odkryć. Ryż powinien wchłonąć cały płyn. Jeśli nie, gotować dalej. (Do tego etapu risotto można przygotować z dwugodzinnym wyprzedzeniem).
Przed podaniem pogrzać mieszaninę na średnim ogniu, aż zacznie skwierczeć. Wlać ¼ szklanki pozostałego bulionu i dokładnie zamieszać. Mieszać od czasu do czasu, aż płyn zostanie wchłonięty i mieszanina ponownie zacznie skwierczeć. Powinno to trwać około 2 minut. Powtórzyć czynność jeszcze trzykrotnie, za każdym razem dodając po ¼ szklanki bulionu. Pod koniec gotowania dodać masło, ser i brokuły. Mieszać zawartość rondla 1-2 minuty, aż risotto nabierze konsystencji kremu, ale ziarna ryżu pozostaną jędrne. Natychmiast podawać na bardzo gorących talerzach. Parmezan podać osobno na stół.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE