Risotto z kaszy perłowej i pieczonego indyka

Risotto z kaszy perłowej i pieczonego indyka
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.49)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
45 minut

Składniki:

  • 4 łyżki masła lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • lub pół na pół
  • ½ szklanki posiekanej szalotki lub innej cebuli
  • 1 szklanki kaszy perłowej
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego estragonu lub pół łyżeczki suszonego
  • lub 1 łyżka świeżej trybulki
  • mięty
  • koperku lub natki pietruszki
  • 3 szklanki jakiegokolwiek wywaru (warzywnego lub mięsnego) lub wody
  • zagrzanego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 szklanka ugotowanego lub surowego
  • posiekanego mięsa z indyka
  • 110 g grzybów shiitake
  • samych kapeluszy
  • pokrojonych w plasterki
  • siekana natka pietruszki do przybrania

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzać na średniej lub dużej patelni połowę masła lub oliwy, na średnim ogniu. Kiedy masło się stopi lub oliwa będzie gorąca, wrzucić szalotkę lub inną cebulę i smażyć aż zmięknie, ok. 5 minut. Dodać kaszę i smażyć, mieszając, przez ok. 1 minutę, aż będzie błyszcząca. Dodać zioła, wywar lub wodę, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 20-30 minut, aż kasza będzie dosyć miękka (z natury jest twardawa) i wchłonie cały płyn. W międzyczasie rozgrzać masło lub oliwę na patelni, na średnim ogniu. Usmażyć indyka, od czasu do czasu mieszając, aż będzie rumiany i chrupki. Wyjąć łyżką cedzakową, na tej samej patelni usmażyć grzyby aż będą chrupkie, zdjąć z patelni. Spróbować kaszę, dalej gotować, dodając w razie potrzeby łyżkę lub więcej wywaru lub wody, jeśli cały płyn został wchłonięty, a kasza jest jeszcze twarda. Dodać indyka i grzyby, gotować aż wszystkie składniki będą gorące i się połączą. Udekorować natką i podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE