Risotto z homarcami i smażone kwiaty cukinii

Risotto z homarcami i smażone kwiaty cukinii
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin i jego ogród (odc. 5)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przepis


Risotto:
25 g masła
½ szalotki, drobno posiekanej
½ ząbka czosnku, posiekanego
70 g ryżu arborio
60 ml białego wina
400 ml bulionu z kurczaka
3 małe cukinie, posiekane
6 homarców na osobę
1 łyżeczka sera mascarpone
50 ml śmietany kremówki
50 g parmezanu, świeżo startego
1 łyżka natki, posiekanej

Kwiaty cukinii:
50 g skrobi kukurydzianej
50 g mąki z proszkiem do pieczenia
woda gazowana
2 kwiaty cukinii
olej, do smażenia

Przygotowanie:
Zacznij od risotto. Postaw na średnim ogniu duży, płytki rondel, roztop w nim masło i podsmaż na nim szalotkę i czosnek przez 2-3 minuty. Dodaj ryż i wymieszaj tak, żeby wszystkie ziarenka były obtoczone w maśle. Smaż przez minutę. Dodaj białe wino i, ciągle mieszając, doprowadź do wrzenia. Kiedy prawie cały płyn odparuje, dodaj chochelkę bulionu. Stale mieszając gotuj, aż bulion też odparuje. Dodaj cukinię. Stopniowo, cały czas mieszając dodaj resztę bulionu. Gotuj, aż ryż będzie miękki i kremowy. Możliwe, że nie zużyjesz całego bulionu, ale może się zdarzyć, że będziesz potrzebować go więcej. Dodaj homarce, ser mascarpone, śmietanę i parmezan. Wymieszaj i gotuj przez 3-4 minuty. Następnie przygotuj smażone kwiaty cukinii. Wymieszaj skrobię kukurydzianą, mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. Dodaj dość wody gazowanej, żeby powstało ciasto o konsystencji ciasta na naleśniki. Obtocz kwiaty cukinii w cieście i smaż na głębokim tłuszczu, aż będą złociste i chrupiące. Dopraw risotto do smaku solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę. Podawaj od razu przybrane smażonym kwiatem cukinii.


Przepis opracowany na podstawie programu \"James Martin i jego ogród\".

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE