Risotto z groszkiem i zieloną pietruszką

Risotto z groszkiem i zieloną pietruszką
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.67)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Zagrzać bulion w rondlu. W innym rondlu (średniej wielkości) podsmażyć cebulę na oliwie (na średnim ogniu), aż będzie miękka. Dodać czosnek i ryż, mieszać aż ziarna ryżu dokładnie pokryją się oliwą i będą delikatnie przypieczone, ok. 3 minut. Wlać wino, odparować, cały czas mieszając. Wlewać bulion, 1 łyżkę wazową naraz, poczekać aż ryż wchłonie bulion, wlać następną porcję. Gotować dolewając bulionu i mieszając, aż risotto będzie miękkie i kremowe. Doprawić solą i pieprzem, dodać groszek, natkę i ser. Dobrze wymieszać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE