Risotto z borowikami

Risotto z borowikami
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Składniki:
25 g suszonych borowików
3 łyżki oliwy
1 mała cebula, drobno posiekana
1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana
1 łodyga tymianku, same listki
1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
200 g ryżu carnaroli
75 ml wermutu
1 litr gorącego bulionu z kurczaka
sok z cytryny

Do wykończenia:
75 g masła
1 mała garść natki, drobno posiekanej
75 g świeżo startego parmezanu

Przygotowanie:
Mocz grzyby 20 minut w gorącej wodzie – użyj tylko tyle wody, by pokryła borowiki. Odcedź i zachowaj płyn. Rozgrzej 2 łyżki oliwy w dużym garnku i smaż seler z cebulą do miękkości. Dodaj ryż i podsmażaj 5 minut, mieszając, aż ryż stanie się szklisty. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej pozostałą oliwę i smaż grzyby z tymiankiem i czosnkiem około 10 minut na średnim ogniu. Stopniowo dodawaj wodę, w której moczyły się borowiki. Powinna odparować. Na koniec posiekaj zawartość patelni i odstaw.
Zalej ryż wermutem i gotuj, aż płyn się wchłonie, cały czas mieszając. Zauważysz, że ryż wypuszcza skrobię. Dodaj łyżkę wazową bulionu. Mieszaj, dodając stopniowo po łyżce wazowej bulionu, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Kiedy ryż będzie al dente, na ostatnią minutę gotowania zwiększ ognień. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wmieszaj pokrojone grzyby. Dodaj sok z cytryny, masło, posiekaną natkę i parmezan. Jeśli ryż wygląda zbyt sucho, dolej nieco bulionu. Wyłącz gaz, nakryj garnek i pozostaw na kilka minut. Dopraw ponownie i podaj ryż posypany jeszcze odrobiną sera.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE