Revueltos z sałatką z białej rzodkwi

Revueltos z sałatką z białej rzodkwi
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4

Przepis


Revueltos:
½ kg kapusty rzymskiej (boćwiny)
2 łyżki oliwy
5 ząbków czosnku
sól i świeżo mielony pieprz
6 jaj
niewielka garść posiekanej natki
4 kromki ciemnego pieczywa

Sałatka:
2 młode białe rzodkwie (daikon)
2 młode czerwone rzodkwie japońskie lub kilka rzodkiewek
pęczek młodej rzepy
250 g kapusty sitowatej lub szpinaku
sok z połowy cytryny
3-4 łyżki oliwy extra vergine

Przygotowanie:
Warzywa korzeniowe obrać i pokroić na cienkie plastry. Włożyć na 10 minut do lodowatej wody, potem odcedzić. Włożyć do miski i dodać opłukaną i osuszoną kapustę sitowatą. Do soku z cytryny dodać tyle oliwy, aby zrównoważyć jego kwaśny smak, doprawić i roztrzepać. Dressingiem polać warzywa i wymieszać podrzucając. Ułożyć na talerzach. Kromki chleba opiec, natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku, opryskać oliwą i ułożyć obok sałatki. Odciąć liście boćwiny od łodyg, łodygi pokroić na małe kawałki. Liście zblanszować w dużej ilości osolonego wrzątku przez dwie minuty, odcedzić i natychmiast wrzucić do zimnej wody. Łodygi ugotować na półtwardo i również wrzucić do zimnej wody. Drobno posiekać pozostały czosnek. W niedużym rondlu rozgrzać na średnim ogniu oliwę i zrumienić czosnek. Dodać łodygi boćwiny, doprawić i smażyć na silnym ogniu przez pięć minut często mieszając. Przesiekać liście boćwiny i dodać do rondla. Zmniejszyć ogień i dusić około dwóch minut.
Jaja wybić do miski, doprawić i lekko roztrzepać. Wlać do rondla i mieszać, aż się zetną.
Gotowe revueltos wyłożyć na chleb.

Opracowane na podstawie programu „Szef kuchni w wielkim mieście”

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE