Rendang z wołowiny

Rendang z wołowiny
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Kulinarne safari (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indonezyjska, Kuchnia malajska

Składniki:

  • 6 długich papryczek chili bez nasion (część nasion można zostawić
  • żeby było bardziej pikantne
  • 150 gramów posiekanej czerwonej cebuli
  • 5 ząbków posiekanego czosnku
  • trzycentymetrowy kawałek galangalu
  • obrany
  • trzycentymetrowy kawałek imbiru
  • obrany
  • 1 źdźbło posiekanej trawy cytrynowej
  • ¼ filiżanki oleju
  • ¾ liścia kurkumy (zwinąć i drobno posiekać) (opcjonalnie)
  • 6 liści cytrusa pofałdowanego (zwinąć i drobno posiekać)
  • 1 kg zrazówki lub rozbratla
  • pokrojonego w kostkę
  • 1 filiżanka mleka kokosowego
  • 4 łyżeczki curry do mięsa
  • ½ filiżanki wody
  • 1 filiżanka wiórków kokosowych
  • zrumienionych na małym ogniu
  • sól do smaku
  • 1-2 łyżeczki gęstego słodkiego sosu sojowego

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Namoczyć papryczki chili w gorącej wodzie, aż zmiękną. Wrzucić papryczki, cebulę, czosnek, galangal, imbir i trawę cytrynową do miksera i utrzeć na pastę, dodając nieco wody w której moczyły się papryczki. Rozgrzać patelnię o grubym dnie. Wlać olej, włożyć pastę, dodać liść kurkumy i cytrusa. Wymieszać, smażyć 3-4 minuty. Dodać mięso, wlać mleko kokosowe i wymieszać. Dodać curry. Wlać wodę, wsypać wiórki kokosowe (zagęszczą potrawę). Zamieszać i dusić godzinę do półtorej, lub do miękkości mięsa. Przyprawić solą i sosem sojowym

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE