Relleno negro (czarna potrawka z indyka)

Relleno negro (czarna potrawka z indyka)
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Wolny tydzień Chucka (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
2 godziny, 35 minut

Przepis

Składniki:
czarna pasta recado negro:
20 papryczek chili de arbol
1 łyżka oliwy
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 posiekana cebula
2 pokrojone pomidory
sól i pieprz
1 łyżka grubej soli morskiej
½ łyżeczki prażonego kminu
5 ziaren ziela angielskiego
5 goździków
5 dużych ząbków czosnku, obranych i opalonych
2 pędy świeżego oregano
3 kg mięsa z indyka

mielone mięso:
450 g mielonej wołowiny
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 mała cebula, drobno posiekana
1 pomidor, pozbawiony nasion i pokrojony w kostkę
sól i pieprz
3 jajka na twardo (białka oddzielone od żółtek)
1 surowe jajko
kilka pędów komosy piżmowej (lub estragonu)

tortille

Przygotowanie:
Zamiast indyka możemy użyć mięsa z kurczaka i skrócić czas gotowania. Pasta recado negro:
w dużym garnku zagotowujemy wodę. Na dużym ogniu rozgrzewamy patelnię i prażymy papryczki około 5 minut, aż sczernieją ze wszystkich stron. W międzyczasie rozgrzewamy drugą patelnię na średnim ogniu i na oleju zeszklamy cebulę i czosnek. Dokładamy pomidory i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 5 minut i odstawiamy. W blenderze miksujemy opalone chili z grubą solą, kminem, zielem angielskim, goździkami, czosnkiem i oregano. Dodajemy nieco wody. Powinna powstać pasta. Przekładamy pastę do garnka z wrzącą wodą. Dodajemy pomidory z cebulą i indyka. Gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Mielona wołowina: łączymy mięso z czosnkiem, cebulą i pomidorami. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowane białka, surowe jajo i estragon. Formujemy duże klopsiki z żółtkiem w środku. Zawijamy w muślin. Dodajemy do wywaru na ostatnią godzinę. Wyjmujemy klopsiki i zdejmujemy muślin. Kroimy na plastry. Wyjmujemy indyka i oddzielamy mięso od kości. Podajemy po plasterku klopsa z kawałkami indyka i czarnym sosem. Spożywamy z tortillą.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE