Relisz pomidorowy

Relisz pomidorowy
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Mali producenci wchodzą na rynek (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty

Składniki:

  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • pokrojona w półplasterki
  • 1 zmiążdżony ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • drobno posiekana
  • 800 g pomidorów
  • pokrojonych w kosteczkę
  • 200 ml czerwonego octu winnego
  • 200 g cukru
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 30 g odcedzonych z zalewy kaparów
  • 30 g pokrojonych w kosteczkę korniszonów
  • garść świeżej kolendry

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Na patelni zeszklić cebulę, czosnek i chili. Dodać pomidory, wymieszać dokładnie. Dodać ocet i cukier, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, gotować na małym ogniu przez pół godziny. Przyprawić solą i pieprzem. Relisz powinien mieć konsystencję dżemu. Zdjąć z ognia, dodać kapary, korniszony i posiekaną kolendrę, wymieszać dokładnie. Odstawić na noc, żeby smaki się „przegryzły”.
Relisz jest idealnym dodatkiem do burgerów.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE