Ravioli z serem kozim z sosem szałwiowo-pomidorowym

Ravioli z serem kozim z sosem szałwiowo-pomidorowym
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Na kolacji u arystokracji (odc.5)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Czas przygotowania:
2 godziny, 30 minut

Przepis

Ciasto na ravioli
225 g zwykłej mąki pszennej i trochę do podsypywania
2 całe jajka i dwa żółtka, najlepiej, jeśli jajka pochodzą z hodowli ekologicznej
1 łyżka oliwy z oliwek
2 szczypty soli

Nadzienie
200 g młodego szpinaku, delikatnie podsmażonego i posiekanego
150 g miękkiego, pokruszonego sera koziego
sól i świeżo mielony czarny pieprz
1 rozbełtane jajko, najlepiej z hodowli ekologicznej

Sos
100 g niesolonego masła
1 drobno posiekana szalotka
10 posiekanych listków szałwii
½ posiekanego ząbka czosnku
trochę posiekanej pietruszki
4 drobno posiekane pomidory bez skórki i pestek

Przygotowanie
Weź dużą miskę i wsyp mąkę, dodaj jaja, żółtka, oliwę i sól. Zagniataj rękami aż uzyskasz zwarte ciasto. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na przynajmniej 5 godzin. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Wymieszaj szpinak z serem kozim, dopraw solą i pieprzem i odstaw na bok. Gdy ciasto dobrze odpocznie, przepuść je przez maszynkę do makaronu, żeby uzyskać dwa prostokąty o długości około 60cm. Podsypuj mąką, żeby ciasto się nie sklejało. Nałóż po łyżeczce nadzienia na ciasto w odstępach około 4cm. Posmaruj ciasto pomiędzy nadzieniem rozbełtanym jajkiem i przykryj drugim płatem ciasta. Dociśnij palcami przestrzenie pomiędzy nadzieniem. Wytnij kwadraciki przy pomocy kółka. Ravioli gotuj w osolonej wodzie przez 2 minuty. Wyjmij łyżką z otworami i utrzymuj w cieple. Rozgrzej masło na patelni, gdy się zapieni dodaj szalotkę, szałwię, czosnek, pietruszkę i pomidory. Smaż przez 1-2 minuty. Szybko podawaj z ugotowanym ravioli.


© James Martin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE