Ravioli jagodowe z siei

Ravioli jagodowe z siei
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.10

Składniki:

Farsz:
Przybranie:
Sos z pasternaku:
  • 1 szalotka, posiekana
  • 1 korzeń pasternaku, obrany i pokrojony na małe kawałki
  • 50 ml śmietany
  • 100 ml wody
  • 150 ml białego wina
  • sól
  • czarny pieprz
  • 1 łyżka szczypiorku, posiekanego
  • 4-5 łyżeczek białego octu winnego
  • oliwa truflowa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki ciasta rękami lub mikserem. Wyrabiając rękami, uzbrój się w cierpliwość. Zagniataj 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe, owiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.

Wymieszaj składniki farszu i odstaw na bok.

Przepuść ciasto przez maszynkę do wałkowania co najmniej 6 razy, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Wywałkuj dwa długie i wąskie placki. Ciasto powinno być niemal przezroczyste.
Połóż jeden placek ciasta na stolnicy. Rozłóż na nim równomiernie małe porcje farszu. Przykryj drugim plackiem. Wycinaj metalową foremką okrągłe ravioli. Sklej ravioli wodą. Gotuj 4-5 minut.
Podawaj z sosem z pasternaku. Przybierz ikrą z łososia i posyp tartym parmezanem. Możesz podawać ravioli polane stopionym masłem.

Sos z pasternaku:
Podsmaż pasternak w rondlu. Dodaj szalotkę i smaż dalej. Wlej wino, śmietanę, wodę i biały ocet winny. Gotuj na małym ogniu, aż pasternak zmięknie. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na gładki sos ręcznym blenderem. Dodaj kilka kropli oliwy truflowej. Przybierz szczypiorkiem. Podawaj z ravioli z siei.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA