Ratatouille z makaronem penne

Ratatouille z makaronem penne
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.25)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Przepis


Ratatouille
1 długi japoński bakłażan lub mały zwykły (około 300 gramów), pokrojony na kawałki o boku 2,5 cm
2 małe jędrne cukinie (w sumie około 225 gramów), pokrojone na kostkę o boku 2 cm
2 długie włoskie papryki (w sumie około 225 gramów), bez pestek i pokrojone na kawałki o boku 2,5 cm
2 szklanki cebuli pokrojonej w kostkę o boku 2 cm
2 łyżki grubo posiekanego czosnku
1 puszka (435 gramów) pomidorów w zalewie, pokrojonych w kostkę
2 łyżeczki soli
¼ szklanki oliwy

Makaron penne
sól
¾ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
3 łyżki oliwy
½ szklanki małych, czarnych oliwek bez pestek, konserwowanych w oliwie
¼ szklanki tartego parmezanu plus do podania na stół
kilka gałązek świeżej bazylii lub natki pietruszki, do przybrania

Przygotowanie ratatouille
Wszystkie składniki wrzucić do dużego rondla i na ostrym ogniu doprowadzić do wrzenia. Dokładnie wymieszać, zmniejszyć płomień, przykryć i dusić przez 30 minut. Jeśli mieszanina jest bardzo płynna, odparować, gotując bez przykrycia na dużym ogniu przez 3-4 minuty. Odstawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Mieszaniny powinno być około 5 szklanek.

Makaron penne
Zagotować 3 litry osolonej wody. Wrzucić makaron. Dokładnie zamieszać, żeby się nie posklejał. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Od czasu do czasu mieszając, gotować 10-12 minut, aż makaron będzie miękki według upodobania.

W dużej misie wymieszać ratatouille, ¾ łyżeczki soli, pieprz i oliwę. Wstawić na dwie minuty do kuchenki mikrofalowej, aby je ogrzać. Makaron osączyć i przełożyć do miski z ciepłą ratatouille. Posypać oliwkami i serem. Dokładnie wymieszać. Rozłożyć między cztery ogrzane talerze. Przybrać bazylią, posypać tartym serem. Podawać z serem w osobnej miseczce.

Uwaga: Ratatouille można podawać bez makaronu. Przełożyć mieszaninę na półmisek, skropić oliwą z pierwszego tłoczenia, posypać ¼ szklanki czarnych oliwek bez pestek, konserwowanych w oliwie lub oliwek kalamata. Przybrać 2 łyżkami grubo posiekanej świeżej bazylii lub natki pietruszki.

© Jacques Pepin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE