Ragu z krewetkami

Ragu z krewetkami
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.24)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
40 minut

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Obrać krewetki. Ugotować pancerze w małej ilości wody (tylko tyle, by je przykryć), z dużą szczyptą soli, pieprzu czarnego i kajeńskiego. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, wyjąć. Zachować wodę z gotowania, pancerze wyrzucić. Zagotować i posolić wodę na makaron. W międzyczasie drobno pokroić ok. 1/3 krewetek. Wlać oliwę na średniej wielkości patelnię, rozgrzać ją na średnim ogniu. Po minucie wrzucić na patelnię cebulę i marchew. Smażyć od czasu do czasu mieszając aż cebula będzie dosyć miękka, ok. 10 minut. Dodać pomidory, zioła i pokrojone krewetki. Smażyć cały czas na średnim ogniu, czasem zamieszać, aż pomidory zaczną się rozpadać. Wlać wywar z pancerzy i gotować aż odparuje, ale mieszanka nie będzie sucha. Kiedy sos jest prawie gotowy, ugotować makaron. Ok. 5 minut przed końcem gotowania makaronu wrzucić do sosu całe krewetki. Podawać makaron z sosem i krewetkami, przybrany gałązkami majeranku lub listkami oregano.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE