Ragu z krewetkami

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.24)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 40 minut
Składniki:
- ok 700 g średnich i dużych krewetek
- nieobranych
- sól i zmielony czarny pieprz
- szczypta pieprzu Cayenne
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 średnie lub jedna duża posiekana cebula
- 1 średnia marchew
- obrana i drobno pokrojona
- 1 duży lub 3 małe pomidory
- pokrojone
- razem z sokiem
- 1 łyżeczka posiekanego majeranku lub oregano plus kilka gałązek do przybrania
- 450 g makaronu
- najlepiej świeżego
Przygotowanie:
Obrać krewetki. Ugotować pancerze w małej ilości wody (tylko tyle, by je przykryć), z dużą szczyptą soli, pieprzu czarnego i kajeńskiego. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, wyjąć. Zachować wodę z gotowania, pancerze wyrzucić. Zagotować i posolić wodę na makaron. W międzyczasie drobno pokroić ok. 1/3 krewetek. Wlać oliwę na średniej wielkości patelnię, rozgrzać ją na średnim ogniu. Po minucie wrzucić na patelnię cebulę i marchew. Smażyć od czasu do czasu mieszając aż cebula będzie dosyć miękka, ok. 10 minut. Dodać pomidory, zioła i pokrojone krewetki. Smażyć cały czas na średnim ogniu, czasem zamieszać, aż pomidory zaczną się rozpadać. Wlać wywar z pancerzy i gotować aż odparuje, ale mieszanka nie będzie sucha. Kiedy sos jest prawie gotowy, ugotować makaron. Ok. 5 minut przed końcem gotowania makaronu wrzucić do sosu całe krewetki. Podawać makaron z sosem i krewetkami, przybrany gałązkami majeranku lub listkami oregano.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Makarony, kluski
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze