Racuszki ziemniaczane z boczkiem

Racuszki ziemniaczane z boczkiem
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

  • 450 g obranych ziemniaków (odmiana niskoskrobiowa)
  • 1½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 4 łyżki oliwy extra vergine

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Utrzyj ziemniaki na tarce i grubych oczkach albo za pomocą szatkownicy z podobnym ostrzem. Wymieszaj je z solą i pieprzem, a następnie odciśnij nadmiar wydzielonej cieczy. Rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oliwy na teflonowej patelni i nałóż porcje tartych ziemniaków o rozmiarze łyżki, ściskając je dłonią, a później spłaszczając łopatką. Smaż racuszki, aż się zrumienią, odwróć i dosmaż z drugiej strony. Zdejmuj je z patelni i przechowuj w żaroodpornym naczyniu, w piekarniku ogrzanym do 120°C.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA