Racuszki z ricottą i truskawkami

Racuszki z ricottą i truskawkami
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Ainsley Harriott

Seria kulinarna:
Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.9)
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przygotowanie:

Składniki
truskawki

Syrop
150 ml soku pomarańczowego (z kartonu)
1 owoc anyżu gwiazdkowego
łyżeczka nasion kminku
kilka łyżek cukru

Ciasto
175 ml mleka
jajka
100g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
250g serka ricotta
olej do smażenia

Przygotowanie
W garnuszku podgrzać sok z cukrem, anyżem i kminkiem tak, aby cukier się rozpuścił. Ciepłym syropem zalać obrane z szypułek truskawki, odstawić na chwilę, aby przeszły smakiem syropu.

Przygotować ciasto
Do miski wlać mleko, żółtka, włożyć serek, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól. Całość delikatnie wymieszać trzepaczką. Ubić sztywną pianę z białek i dodawać ją stopniowo, małymi porcjami do ciasta, mieszać, przegarniając łyżką od dna. Na patelni rozgrzać olej, nakładać ciasto łyżką i formować okrągłe placuszki. Smażyć minutę z każdej strony. Podawać po kilka placuszków na talerzu, poprzekładanych truskawkami z syropu.

© Ainsley Harriot

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA