Racuchy z solonym dorszem

Racuchy z solonym dorszem
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes na Karaibach (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia karaibska
Ilość osób:
2
Czas przygotowania:
20 minut

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozdrobnionego solonego dorsza wymieszać z cebulą, papryką chińską, szalotkami, mąką i proszkiem do pieczenia. Wlać mleko i wodę. Mieszać, aż powstanie rzadka masa, na tyle luźna, żeby spadać z łyżki. W razie potrzeby wlać więcej wody. W dużym garnku do głębokiego smażenia rozgrzać olej. Powinien być na tyle gorący, aby wrzucona na próbę kostka chleba skwierczała i usmażyła się na złoty kolor. Zanurzyć metalową łyżkę w oleju, a następnie nakładać porcjami mieszaninę z dorszem. (Dzięki olejowi masa nie będzie się przyklejać do łyżki.) Kłaść ciasto na gorący olej i smażyć partiami, aż racuchy będą złote i chrupiące. Wyjmować z garnka łyżką cedzakową. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać na gorąco.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE