Racuchy z cukinii

Racuchy z cukinii
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Tobie i Matt (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Przepis



Składniki
2 średnie cukinie, umyte i utarte na tarce o grubych oczkach
garstka umytych i porwanych na kawałki listków mięty
1 łyżka liści kopru włoskiego lub ogrodowego
2 łyżki greckiego sera myzithra
1 duże jajko z fermy ekologicznej
1 łyżka mąki
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
1 cytryna

Przygotowanie
Wymieszaj utarte cukinie, miętę, listki kopru włoskiego, jajko, mąkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Ciasto powinno być dość gęste. Jeśli jest zbyt płynne, dodaj trochę mąki. Rozgrzej oliwę na średnim ogniu, na patelni z nieprzywierającą powierzchnią i smaż niewielkie racuchy wielkości dużej podłużnej śliwki aż się zezłocą z obu stron. Osącz nadmiar tłuszczu na kuchennym ręczniku. Ułóż je na talerzach, oprósz solą i podawaj z cząstkami cytryny.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE