Rabarbar z jabłkami pod kruszonką

Seria kulinarna:
Ideał (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
4

Przepis


Składniki:
8 łodyg pędzonego rabarbaru, pokrojonych na kawałki o długości około 2 cm
300 g drobnego cukru lub więcej, zależnie od cierpkości jabłek
2 jabłka typu reneta, bez gniazd nasiennych, obrane i pokrojonych w kostkę o boku 1 cm

Kruszonka (wystarcza na 3-4 porcje):
450 g mąki
250 g pokrojonego na kawałki zimnego masła
125 g złocistego drobnego cukru
125 g cukru demerara
50 g płatków owsianych

Do podania:
lody waniliowe
bardzo gęsta śmietana kremówka
krem custard w proszku firmy Bird’s (przygotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu)

Przygotowanie:
Zagrzej w rondlu na małym ogniu rabarbar z połową cukru, a gdy się zagotuje, przecedź przez sitko, by odsączyć sok. W rondlu albo głębokiej patelni zagrzej na małym ogniu jabłka pokrojone w kostkę z pozostałym cukrem. Dolej łyżkę wody, żeby nie przywierały. Smaż jabłka przez 2 minuty, żeby się nie rozpadły. Przełóż je do miski i odstaw, żeby ostygły. Wymieszaj odsączony rabarbar z jabłkami. Ze schłodzonego soku i zmrożonej wódki możesz zrobić drinka. Rozgrzej piekarnik do190oC/170oC z termoobiegiem. Wsyp mąkę, masło, oba rodzaje cukru oraz dużą szczyptę soli do naczynia malaksera i zmiksuj, aż będą przypominać tartą bułkę. Wmieszaj łyżką płatki owsiane (nie miksuj). Wypełnij żaroodporne naczynie owocami do ¾ głębokości. Luźno zasyp je dużą ilością kruszonki, żeby wystawała ponad krawędź naczynia – nie próbuj jej ugniatać. Jeśli nie zużyjesz całej kruszonki, resztę możesz zamrozić. Piecz 20-25 minut, aż kruszonka będzie rumiana. Wyjmij naczynie z piekarnika, odstaw na kilka minut do przestygnięcia i podaj z lodami, śmietaną oraz sosem custard.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE