Rabarbar w syropie z sosem z crème fraiche, ciastkiem i truskawkowym sorbetem

Rabarbar w syropie z sosem z crème fraiche, ciastkiem i truskawkowym sorbetem
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Manic Organic (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Ciastka:
2 szklanki mąki
½ łyżeczki soli
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
2 łyżki cukru
125 g pokrojonego w kostkę masła
½ szklanki oraz 2 łyżki śmietany 36%
¼ szklanki maślanki

Rabarbar:
2 szklanki drobno posiekanego rabarbaru
1 podzielona na cząstki pomarańcza
1 podzielona na cząstki cytryna
½ podzielonego na cząstki grejpfruta
1 szklanka wytrawnego białego wina
1 szklanka cukru
5 - 6 pokrojonych na paseczki listków mięty

Sos z crème fraiche:
¾ szklanki crème fraiche lub kwaśnej śmietany
¼ szklanki śmietany 36%
sok z 1 cytryny
2 łyżki cukru
miąższ z 1 laski wanilii

sorbet truskawkowy

Przygotowanie ciastek:
Rozgrzać piekarnik do 215°C. Wymieszać w misce miksera mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dodać masło i miksować, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Dodać maślankę i śmietanę i miksować, aż połączą się z ciastem, nie za długo. Z ciasta uformować placek grubości 1 cm, wycinać okrągłe ciasteczka o średnicy około 5 cm. Ułożyć na suchej blasze i posmarować pozostałą częścią śmietany. Piec 10 - 12 minut, aż z wierzchu się zrumienią. Zostawić na ruszcie do ostygnięcia.

Rabarbar:
Do rondla wlać wino, wsypać cukier i postawić na średnim ogniu. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać rabarbar i gotować do miękkości, około minuty. Należy uważać, by go nie rozgotować. Rabarbar i powstały syrop schłodzić w lodówce. Odcedzić rabarbar i dodać do niego cytrusy. Odcedzony syrop postawić na ogniu, zredukować o połowę i odstawić do ostygnięcia. Tuż przed podaniem dodać miętę (zbyt wcześnie dodana straci kolor).

Sos z crème fraiche:
Wlać do rondla śmietanę, dodać wanilię i cukier, zagotować mieszając trzepaczką, by rozpuścił się cukier. Zdjąć rondel z ognia i przecedzić sos przez drobne sito. Dodać crème fraiche, podawać ciepły. Wylać łyżkę sosu z crème fraiche na talerz. Przekroić na pół ciastko, jego dolną połowę umieścić na talerzu z sosem. Na ciastko wyłożyć rabarbar, polać syropem i ułożyć na nim porcję truskawkowego sorbetu. Przykryć drugą połową ciastka i posypać cukrem pudrem.

© Antony John

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA