Quiche Gary’ego

Quiche Gary’ego
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis

Ciasto
1 i 1/3 filiżanki mąki
jajko
180 g pokrojonego zimnego masła
szczypta soli
łyżka mleka

Nadzienie
pół dyni japońskiej
cukinia
czerwona cebula
150 g liści młodego szpinaku
pół słodkiego ziemniaka
2 łyżki bazylii
sól i pieprz
100 ml oliwy oliwek
gałązki tymianku
150 odsączonego sera ricotta
4 jajka
400 ml śmietany
sól i pieprz
starty ser gruyere
bazylia


Przygotowanie
Mąkę, sól i masło łączymy w robocie kuchennym. Dodajemy jajko i mleko. Zagniatamy ciasto. Wykładamy nim formę do pieczenia. Wierzch ciasta zabezpieczamy pergaminem i obciążamy fasolą lub ryżem. Wkładamy do lodówki na 20 minut. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C na złoty kolor. Warzywa kroimy na kawałki i spryskujemy oliwą. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Studzimy je.
Mieszamy 4 jajka, sól, pieprz i śmietanę. Warzywa układamy na podpieczonym spodzie i polewamy jajkami ze śmietaną. Możemy posypać to serem gruyer. Wstawiamy quiche do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 40 minut. Gotowe danie posypujemy listkami bazylii i skrapiamy oliwą.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE