Quesadille z grzybami i serem

Quesadille z grzybami i serem
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Wolny tydzień Chucka (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
45 minut

Przepis

Składniki:
borowiki:
2 łyżki oliwy
1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
250 g borowików, oczyszczonych i pokrojonych
1 chili jalapeno lub serrano, pozbawiona nasion i posiekana
sól i pieprz
kilka pędów kolendry lub estragonu

niebieskie tortille:
1 filiżanka niebieskiej mąki kukurydzianej
1 filiżanka mąki kukurydzianej typu „masa harina”
1 filiżanka queso fresco (albo miękkiego sera koziego lub ricotty)
½ łyżeczki soli
1 filiżanka ciepłej wody
salsa (niekoniecznie)

Przygotowanie:
Borowiki: na dużej ciężkiej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i smażymy około 5 minut, aż się zeszkli. Dodajemy grzyby i chili i smażymy kolejne 5 minut, aż grzyby się zrumienią. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kolendrę i odstawiamy. Niebieskie tortille: w naczyniu łączymy niebieską mąkę kukurydzianą z mąką „masa harina”, solą i wodą. Mieszamy drewnianą łyżką około 2 minut, aż powstanie ciasto. Nakrywamy naczynie folią i odstawiamy na 2 minuty. Dzielimy ciasto na 12 części. Z każdej części formujemy kulkę. Kulki przechowujemy w foliowej torbie, żeby nie wyschły (jeśli wyschną, dodajemy nieco wody). Kulkę ciasta umieszczamy na kawałku folii i nakrywamy drugim kawałkiem. Lekko rozpłaszczamy ciasto dłonią, a potem szybko rozwałkowujemy. Przerzucamy placek na drugą stronę i znów rozwałkowujemy. Placek powinien mieć około 15 cm średnicy. Powtarzamy z pozostałymi kulkami. Na dużym ogniu rozgrzewamy patelnię lub płaską płytę grillową. Od placka odrywamy folię, odwracamy i odrywamy folię z drugiej strony. Przekładamy na patelnię. Opiekamy 30 sekund z jednej strony. Przerzucamy i znów opiekamy 30 sekund. Przerzucamy jeszcze raz. Zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple. Tortillę smarujemy ¼ sera. Dodajemy ¼ grzybów i nakrywamy drugą tortillą. Umieszczamy znów na patelni lub płycie, zmniejszamy ogień i lekko dociskamy placek. Podpiekamy, aż ser zacznie topnieć. Odwracamy quesadillę i ogrzewamy jeszcze minutę. Tak samo postępujemy z resztą składników. Podajemy z salsą.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE