Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Qeusadilla z warzywami i jajkiem

Qeusadilla z warzywami i jajkiem
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 4 tortille pełnoziarniste
  • 1 marchewka
  • 1 mała cukinia
  • sól i pieprz
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 100 g polędwicy wołowej
  • papryczka chili
  • olej lub oliwa do smażenia

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cukinię pokroić w zapałi. Pietruszkę drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na odrobinie tłuszczu, aż warzywa zmiękną.

Wołowinę posiekać jak na tatar, wymieszać z solą, pieprzem i posiekaną papryczką chili.

Jedną tortillę ułożyć na cieplej patelni, na wierzchu ułożyć połowę farszu, na środek wbić jajko, przykryć drugą tortillą i docisnąć, np. pokrywką o mniejszej średnicy niż patelnia, podpiec przez kilka minut. Tortillę odwrócić i już bez pokrywki podpiec kolejne kilka minut z drugiej strony.

Czynność powtórzyć z pozostałymi składnikami tyle, że na wierzch warzyw wyłożyć posiekaną wołowinę. Przed podaniem każdą tortillę przekroić na cztery części. Można podać ciepłe lub ostudzić i spakować jako drugie śniadanie.

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE