Puszyste ciasto o smaku toffi z waniliowym mango

Puszyste ciasto o smaku toffi z waniliowym mango
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Ricardo Larrivee

Seria kulinarna:
Ricardo i przyjaciele (odc. 11)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
10
Czas przygotowania:
4 godziny, 20 minut

Przygotowanie:

Składniki ciasta:
310 ml pszennej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
6 jaj (oddzielnie żółtka i białka)
½ łyżeczki wodorowinianu potasu
410 ml brązowego cukru
125 ml oleju roślinnego
125 ml wody
½ łyżeczki ekstraktu wanilii

Składniki waniliowego mango:
1 laska wanilii
125 ml wody
180 ml cukru
4 mango, obrane i pokrojone w paski
375 ml śmietany 35%

Przygotowanie ciasta:
Ustaw kratkę w środku piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 170°C. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce ubij pianę z białek i wodorowinianu potasu. Stopniowo dodawaj połowę brązowego cukru, nie przerywając ubijania. Odstaw. W trzeciej misce utrzyj resztę cukru, żółtka, wodę i ekstrakt wanilii. Dodaj suche składniki i wymieszaj. Łopatką przełóż pianę do masy i ostrożnie wymieszaj. Przelej do teflonowej formy babkowej z kominem o średnicy 25 cm. Piecz przez 55 minut do godziny, aż wykałaczka wbita w środek ciasta wyjdzie sucha. Obróć foremkę i zostaw ciasto na 3 godziny. Wyjmij z foremki.

Przygotowanie waniliowego mango:
Czubkiem noża rozetnij laskę wanilii wzdłuż. Wydrap nasionka. W rondlu doprowadź do wrzenia wodę. Wsyp 125 ml cukru, dodaj nasionka wanilii. Dorzuć mango. Zdejmij z ognia i wystudź. Odcedź owoce, syrop zachowaj do sałatki owocowej. W misce ubij śmietanę z resztą cukru. Odstaw w chłodne miejsce.
Podawaj plastry ciasta z bitą śmietaną, waniliowym mango albo pokryj ciasto bitą śmietaną i wlej do otworu waniliowe mango. Resztę mango podaj w salaterce.

Uwaga: Lepsze są szare foremki, jeśli zależy ci na jasnym kolorze i równym wyrośnięciu ciasta. Odradzam ciemne foremki, bo zbyt szybko się nagrzewają. Wtedy krawędzie ciasta się przypalą, zanim środek się upiecze. Radzę wybierać srebrne foremki i napełniać do ⅔ wysokości.

@ Ricardo Larrivée

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE