Puszyste bliny gryczane z cheddarem, jajecznicą i wędzonym łososiem

Przygotował:

Sophie Dahl

Seria kulinarna:
Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Przepis


Bliny:
175 g mąki gryczanej
300 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonej gorczycy
150 g tartego cheddara
garstka posiekanego szczypiorku
białko z 4 jajek od kur z wolnego wybiegu albo ekologicznych (żółtka zachowaj)
łyżka masła

Jajecznica:
4 jajka od kur z wolnego wybiegu albo ekologicznych (i 4 żółtka z przepisu na bliny)
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
łyżka masła
garstka posiekanego szczypiorku
125 g wędzonego łososia
1 cytryna

Przygotuj ciasto na bliny:
Starannie wymieszaj mąkę, mleko i proszek do pieczenia. Dodaj mieloną gorczycę, cheddar i szczypiorek, i wszystko przemieszaj. W drugiej misce ubij białka ze szczyptą soli na niezbyt sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj je do ciasta. Rozgrzej patelnię i roztop na niej nieco masła. Nakładaj po 2 łyżki ciasta i smaż bliny o średnicy ok. 10 cm, a gdy w cieście zaczną się pojawiać dziurki, a spód będzie złocisty, przełóż je na drugą stronę. Smaż, aż zużyjesz całe masło i ciasto. Przechowuj gotowe bliny na ciepłym talerzu pod folią aluminiową albo w ciepłym piekarniku.

Zrób jajecznicę:
Rozbełtaj jajka z żółtkami i dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię na małym ogniu, roztop łyżkę masła i wlej jajka. Mieszaj od czasu do czasu, żeby nie zrobił się z nich omlet. Po minucie zdejmij patelnię z ognia i zaczekaj, aż jajka same odpowiednio się zetną. Nałóż na talerze po 1-2 bliny i porcję jajecznicy, posyp ją posiekanym szczypiorkiem. Udrapuj plastry łososia, żeby ładnie wyglądały i podaj z cząstką cytryny.

© Sophie Dahl

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE