Puree ziemniaczane ze zbrązowionym masłem

Puree ziemniaczane ze zbrązowionym masłem
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.52)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • ½ kostki masła
  • 1 szklanka mleka
  • lub śmietany
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokrój ziemniaki na ćwiartki i ugotuj w mundurkach na parze, aż będą miękkie. Roztop masło w małym rondelku. Zacznie się pienić, a kiedy piana opadnie, podgrzewaj dalej na małym ogniu, aż zacznie zmieniać kolor. Kiedy zrobi się złoto-brązowe, zdejmij z ognia i dodaj mleku, lub śmietanę. Dodaj masło z mlekiem i przyprawy do ziemniaków. Zgnieć ziemniaki i wymieszaj. Dopraw do smaku i podawaj od razu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA