Puree z ziemniaków ze zbrązowionym masłem

Puree z ziemniaków ze zbrązowionym masłem
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
45 minut

Składniki:

  • ok. 1 kg nie obranych
  • umytych ziemniaków
  • pokrojonych w spore kawałki
  • pół kostki masła
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Ugotuj ziemniaki na parze, ewentualnie w osolonym wrzątku. Odcedź. W międzyczasie roztop masło w małym rondelku na średnim ogniu. Masło zawiera prawie 20% wody, więc zacznie się tworzyć piana. Kiedy woda już wyparuje, piana zniknie, a temperatura tłuszczu zacznie rosnąć. Zawarte w maśle około 1-2% białka zaczną się zrumieniać. Po chwili znowu wytworzy się piana. Delikatnie zakręć rondlem i uważnie przyglądaj się zmianom. Kiedy drobinki białka zmienią kolor na złotawo-brązowy i zaczną wydzielać orzechowy a

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE