Puree z ziemniaków domowej roboty

Puree z ziemniaków domowej roboty
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Julia i Jacques gotują w domu
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 4
  • 5 dużych ziemniaków do pieczenia
  • sól
  • ½ szklanki mleka i/lub śmietanki
  • podgrzanego w rondelku
  • 2 lub więcej łyżek miękkiego masła
  • świeżo zmielony biały pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Ziemniaki w mundurkach można upiec, ugotować na parze lub w kawałkach. Ten ostatni sposób opisano w tej wersji przepisu. Ziemniaki umyć i obrać. Pokroić na kawałki. Zalać ziemniaki w garnku lekko osoloną wodą (1/2 łyżeczki soli na litr wody). Doprowadzić do wrzenia. Niezbyt dokładnie przykryć i gotować 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Odkroić kawałek nożem i spróbować, aby mieć pewność, że są odpowiednio ugotowane. Z niedogotowanych ziemniaków nie da się zrobić puree. Odlać wodę (można ją zachować do zupy). Podrzucić kilkakrotnie na średnim ogniu, aż na dnie powstanie cienka warstwa ziemniaków. W ten sposób można się pozbyć nadmiaru wilgoci. Ciepłe ziemniaki można ubić tłuczkiem lub na średniej prędkości mikserem, dodając w czasie ubijania ¼ szklanki mleka i/lub śmietany. Powoli dolewać gorące mleko i/lub śmietanę na przemian z ½ łyżki masła. Uwaga, puree nie powinno być zbyt rzadkie. Doprawić solą i pieprzem. Podawać jak najszybciej. Im szybciej, tym lepiej.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE