Puree z zielonego groszku z miętą i kolendrą

Puree z zielonego groszku z miętą i kolendrą
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 450 g mrożonego zielonego groszku
  • ½ szklanki świeżych listków mięty
  • ½ szklanki świeżych listków kolendry
  • około 2 łyżek posiekanej papryczki jalapeño (lub więcej zależnie od upodobań)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy dobrej jakości

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagotować 3 szklanki osolonej wody. Wrzucić groszek i doprowadzić do wrzenia. Powinno to potrwać 3-4 minuty. Gotować przez 1 ½ minuty. Osączyć na sicie, zachowując kilka łyżek wywaru z gotowania.
Natychmiast przełożyć groszek do malaksera i dodać pozostałe składniki oraz około 2 łyżek wywaru, jeśli mieszanina jest za gęsta. Zmiksować na gładkie puree. Podawać natychmiast lub przed podaniem podgrzać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA