Pulpety z podrobów w sosie cebulowym

Pulpety z podrobów w sosie cebulowym
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Przepisy z Niebiańskiej kuchni (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Przepis



Sos cebulowy do farszu:
50 g masła
2 drobno posiekane cebule
2 ząbki czosnku
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka posiekanej szałwii
łyżka posiekanego tymianku
200 ml bulionu wołowego

Pulpety:
150 g rumsztyku
150 g cynaderki
150 g serca
1 jajko
50 g bułki tartej
500 g otoki tłuszczowej moczonej przez noc

Cebulowy sos do pieczeni:
3 posiekane czerwone cebule
Łyżka masła
750 ml bulionu wołowego
500 ml piwa
łodyżka tymianku
łyżka przecieru pomidorowego
łyżka mąki

Przygotowanie:
Smaż cebulę z czosnkiem i ziołami aż zrobi się szklista. Dodaj bulion i zredukuj go. Zmiel w mikserze cynaderkę, serce i wołowinę – wątróbki posiekaj ręcznie. Wymieszaj je ze sobą i połącz z cebulową masą. Dodaj tartą bułkę i jajko. Odstaw na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotuj sos cebulowy. Podsmaż cebulę, wlej bulion i piwo. Dopraw tymiankiem, pomidorami i mąką. Gotuj przez 20 - 30 minut aż zrobi się gęste. Uformuj pulpety wielkości piłek do golfa i owiń je wieprzowym tłuszczem. Smaż tak długo, aż zrobią się złoto-brązowe. Duś przez 10 minut w cebulowym sosie. Danie będzie gotowe, jak sos dobrze zgęstnieje.


Opracowano na podstawie programu „Przepisy z Niebiańskiej kuchni.”

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE