Pudding z wołowiną i ostrygami

Pudding z wołowiną i ostrygami
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
5 godzin

Przepis


Na ciasto:
700 g mąki ze środkiem spulchniającym + nieco do oprószenia
1 szczypta soli
350 g posiekanego łoju wołowego

Na nadzienie:
800 g pręgi wołowej, pokrojonej na kawałki
2 łyżki mąki z solą i pieprzem
kawałek masła
2 cebule, posiekane
2 ząbki czosnku, grubo posiekane
4 ostrygi skalne, odcięte od muszli
100 ml porteru lub podobnego ciemnego piwa
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łodygi świeżego tymianku
1 listek laurowy

Do grillowanych ostryg:
4 ostrygi skalne, odcięte od muszli
1 garść bułki tartej
1 garść posiekanej natki
skórka otarta z ½ cytryny

Przygotowanie:
Ciasto: mąkę z solą przesiej do dużej miski. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, dodaj łój i wymieszaj z mąką za pomocą noża. Dodaj kilka kropel zimnej wody i dalej mieszaj nożem, aż powstanie lepkie ciasto.
Przełóż ciasto na blat oprószony mąką i lekko zagnieć, aż stanie się gładkie i elastyczne. ¼ ciasta oddziel i odłóż na bok. Pozostałe ciasto podziel na 4 równe części i każdą rozwałkuj. Powinny powstać placki o grubości 1 cm.
Natłuść 4 formy do puddingu, każdy o pojemności pół litra. Każdą formę wyłóż plackiem. Krawędź ciasta powinna wystawać.
Nadzienie: obtocz wołowinę w mące. Połącz z cebulą, czosnkiem, ostrygami (z sokami), piwem, koncentratem pomidorowym i ziołami. Wypełnij 4 formy. Upewnij się, że w każdej znalazła się jedna ostryga.
Odłożone wcześniej ciasto podziel na 4 równe części i rozwałkuj. Placuszkami nakryj nadzienie z formach, zlep brzegi i odetnij nadmiar ciasta. Owiń foremki papierem do pieczenia, a potem folią aluminiowa. Zrób zakładki, by ciasto mogło urosnąć. Zabezpiecz paczuszki sznurkiem spożywczym.
Umieść foremki w naczyniu do gotowania na parze i gotuj 3-4 godziny, dodając w razie potrzeby wodę.
Grillowane ostrygi: odcięte ostrygi umieść w połówkach muszli, a te ustaw na kopczykach soli, aby trzymały się stabilnie. Połącz bułkę tartą, natkę i skórkę z cytryny. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wypełnij miksturą muszelki. Umieść pod opiekaczem i piecz, aż farsz się zrumieni.
Podaj ostrygi do puddingu.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE