Pudding z ricotty

Pudding z ricotty
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 2 łyżki kandyzowanej skórki z cytrusów
  • łyżka ciemnych rodzynek
  • łyżka jasnych rodzynek
  • łyżka koryntek
  • ¼ filiżanki brandy albo likieru owocowego
  • 4 duże jajka
  • 1/3 filiżanki cukru
  • 675 g ricotta albo twarogu
  • skórka z cytryny
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • łyżka niesolonego masła
  • ¼ filiżanki bułki tartej
  • cukier puder

Kalkulator wag i miar

Przepis

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Posiekaną skórkę cytrusów wymieszać z rodzynkami, koryntkami i brandy. Odstawić na 15 minut. W robocie kuchennym połączyć żółtka, cukier, ser, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dodać mąkę. Wyrobić ciasto. Jeśli używamy miksera, najpierw należy ubić żółtka z cukrem. Następnie dodać ser, aromat i mąkę. Dolać do ciasta brandy, w której moczyły się rodzynki. Wyrobić. Dodać skórkę i rodzynki. Białka i szczyptę soli ubić na sztywną pianę. Dodać 1/3 mieszanki serowej. Delikatnie rozmieszać. Dołożyć resztę masy. Wymieszać. Formę do sufletu wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać masę puddingową. Formę ustawić na blasze wypełnionej gorącą wodą. Woda powinna sięgać do połowy naczynia. Piec przez 35 minut. Po upieczeniu pozostawić pudding w kąpieli wodnej przez 30 minut. Następnie odciąć go od formy nożem o wąskim ostrzu. Przykryć formę talerzem i odwrócić. Pudding podawać posypany cukrem pudrem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE