Pudding z masłem orzechowym i dżemem

Pudding z masłem orzechowym i dżemem
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 4 łyżki niesolonego masła
  • 2/3 szklanki masła arachidowego
  • 1¾ szklanki mleka o temperaturze pokojowej
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 6 szklanek pokrojonej w średnią kostkę chałki
  • 2/3 szklanki dżemu malinowego lub innego
  • miałki cukier
  • do posypania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Stop masło i połową wysmaruj wnętrze żaroodpornej foremki za pomocą pędzla. Dodaj masło arachidowe do pozostałego stopionego masła i podgrzej na małym ogniu, aż zrobi się rzadsze. Zdejmij naczynie z ognia i wmieszaj mleko, następnie żółtka oraz całe jajka, a także cukier i wanilię. Wymieszaj z pokrojoną chałką i odstaw na 10 min. Przełóż wszystko do przygotowanej formy i rozłóż dżem łyżeczką, dociskając lekko, żeby się zapadł w pudding. Posyp drobnym cukrem. Wstaw naczynie z puddingiem do większej głębokiej brytfanki i wypełnij ją do wysokości kilku centymetrów gorącą wodą z kranu. Wstaw wszystko do piekarnika na 50 min, aż masa zezłoci się i zestali. Odstaw pudding na co najmniej 30 min przed podaniem.
Pudding można podawać na ciepło lub schłodzony.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA