Pudding z francuskich rogalików

Pudding z francuskich rogalików
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.119)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 8 rogalików
  • suchych i czerstwych
  • przeciętych wzdłuż na pół
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka wanilii

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Lekko spiecz połówki rogalików w tosterze albo piekarniku. To polepszy ich smak i dodatkowo wysuszy, przez co zwiększy wchłanianie płynu. Wlej mleko i kremówkę do dużej salaterki. Dodaj jaja, miód, gałkę i wanilię i mieszaj, aż składniki się połączą. Zanurz rogaliki i pozostaw, aby kremowy sos wsiąkł w nie całkowicie. Delikatne przewracanie rogalików przyspieszy ten proces. Możesz też od razu ściśle ułożyć rogaliki w foremce (20 x 20 cm) i zalać sosem. Gdy wsiąknie, piecz 1 godz., aż wierzch przybierze złoto-brązowy kolor.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA