Pudding na parze z cynamonem i gruszkowym kremem custard

Pudding na parze z cynamonem i gruszkowym kremem custard
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Na kolacji u arystokracji (odc.4)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Czas przygotowania:
2 godziny, 30 minut

Przepis

Pudding
110g miękkiego masła, dodatkowo trochę masła do wysmarowania foremki
110g cukru pudru
2 duże, rozbełtane jajka, najlepiej z hodowli ekologicznej
110g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
3 łyżki stołowe mleka
sól
1 łyżka stołowa mielonego cynamonu
3 łyżki stołowe syropu \"golden syrup\" (można go nabyć w hipermarketach; ostatecznie zrobić samemu mieszając cukier brązowy i biały w proporcjach 1:2, dodając tyle wody, by cukier się rozpuścił i podgrzewając – powinien mieć konsystencję rzadkiego płynnego miodu i piękną złotą barwę)

Krem custard
250ml mleka
250ml śmietany kremówki (48%)
100ml wina (cydru) gruszkowego
1 laska wanilii
8 żółtek; najlepiej, jeśli jaja pochodzą z hodowli ekologicznej
75g cukru pudru

Przygotowanie
Utrzyj w misce masło z cukrem, dodając stopniowo, jedno po drugim, jaja. Przesiej mąkę i wmieszaj do powstałej masy wraz z mlekiem, solą i cynamonem. Wysmaruj masłem litrową foremkę do puddingu i wlej do niej syrop \"golden syrup\". Wypełnij masą foremkę i przykryj ją pergaminem i folią aluminiową, a przykrycie umocuj za pomocą sznurka owiniętego wokół krawędzi foremki. Umieść w dużym garnku z wodą trójnóg i postaw na nim foremkę. Podczas gdy pudding gotuje się na parze, zrób gruszkowy krem custard. Ostrożnie doprowadź do wrzenia mieszaninę mleka, śmietany i wina gruszkowego, dodając wcześniej uprzednio rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii. Gdy się zagotuje, zdejmij z ognia.Ubij w oddzielnej misce żółtka z przygotowaną masą, dodaj cukier i wymieszaj dobrze, aż całkiem się rozpuści. Gdy żółtka się rozgrzeją, masa zacznie gęstnieć i utworzy się krem custard. Mieszaj dalej, aż masa zgęstnieje na tyle, że po zanurzeniu łyżki pozostawi na jej wypukłej stronie warstewkę, która nie będzie sama spływać. Gdy pudding się ugotuje, zdejmij go z trójnogu, połóż na foremce talerz, obróć do góry nogami, wstrząśnij lekko i zdejmij foremkę. Podawaj z kremem custard.

© James Martin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE