Pudding biedaka

Pudding biedaka
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
8
Czas przygotowania:
55 minut

Przepis

Składniki:
sos klonowy:
2 szklanki syropu klonowego (500 ml)
½ szklanka brązowego cukru (125 ml)
1 szklanka śmietanki 35% (250 ml)
¼ szklanki masła (60 ml)

ciasto:
1 szklanka masła w temperaturze pokojowej (250 ml)
1 szklanka cukru (250 ml)
2 szklanki mąki (500 ml0
2 łyżeczki proszku do pieczenia (10 ml)
szczypta soli
1 szklanka mleka (250 ml)
1 łyżka ekstraktu waniliowego (15 ml)

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Sos klonowy: zagotowujemy wszystkie składniki. Gotujemy 5 minut. Odstawiamy. Ciasto: w misce ucieramy masło z cukrem i ekstraktem. W drugiej misce łączymy suche składniki. Mieszamy, dodając suche składniki do mokrych na przemian z mlekiem. Dzielimy ciasto na osiem naczyń do zapiekania. Zalewamy syropem. Pieczemy 35 minut do zrumienienia. Ciasto będzie dopieczone, jeśli wbita w nie wykałaczka wyjdzie sucha. Podanie: dekorujemy gałką lodów waniliowych.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE