Pudding bananowy z sosem z burbona

Pudding bananowy z sosem z burbona
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.85)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 bochenek lekko czerstwego chleba
  • pokrojony w kostkę
  • 4 jaja
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki gęstej śmietanki (35%)
  • 2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • 4 mocno dojrzałe banany
  • obrane
  • 55 g masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 90 ml burbona lub innego mocnego alkoholu
  • 1 lub 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 1 jajo

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Zrumienić kostki chleba na złoto. Dzięki temu będą smaczniejsze i lepiej wchłoną pudding. Roztrzepać jaja, mleko, śmietankę, cukier, wanilię i gałkę muszkatołową. Rozgnieść banany i dodać do masy. Dodać zrumieniony chleb i odstawić na ok. 15 minut, żeby chleb wchłonął pudding. Wlać pudding na blachę (23 cm na 33 cm). Piec aż się zsiądzie i wierzch lekko się zrumieni, ok. 60 minut. W małym rondlu delikatnie podgrzać masło, brązowy cukier, burbona i gałkę muszkatołową, aż cukier się rozpuści. W małej miseczce roztrzepać jajko, wymieszać z sosem. Doprowadzić do wrzenia i mieszać trzepaczką aż zgęstnieje. Ostudzić, podawać w temperaturze pokojowej.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE